Nawigacja

Konferencje naukowe

Strona znajduje się w archiwum.

„PRL na talerzu” – konferencja/happening z cyklu „Życie codzienne w PRL” – Warszawa, 4 czerwca 2011

4 czerwca w Centrum Edukacyjnym IPN „Przystanek Historia” im. Janusza Kurtyki przy ul. Marszałkowskiej 21/25 w Warszawie odbyła się konferencja „PRL na talerzu”. Była to szósta część cyklu konferencji popularnonaukowych „Życie codzienne w PRL”, adresowanych do nauczycieli i edukatorów przedmiotów humanistycznych oraz studentów.

Podczas spotkania zaprezentowano pięć tematów: „Co, jak i gdzie jadano w PRL?” (dr Błażej Brzostek), „Śledzik i WuZetka w blasku neonów” (Jarosław Zieliński, dr Krzysztof Jaszczyński), „Kuchnia jako przestrzeń życia prywatnego. Powszedniość PRL widziana z perspektywy gospodarstwa domowego” (dr hab. Krzysztof Kosiński), „Peerelowskie kulinaria na taśmie filmowej” (prof. Piotr Zwierzchowski) i „»Jak ugryźć kartkę?« – reglamentacja żywności w PRL” (dr Andrzej Zawistowski). Historycy przypomnieli m.in., jak Polacy przetrwali tamte lata i w jaki sposób wzbogacali swój jadłospis.

Dr Błażej Brzostek mówił m.in., że mieliśmy do czynienia ze swoistym paradoksem: „Puste sklepowe półki, które od wejścia straszyły klientów, często nijak miały się do zapasów skrywanych w domowych zamrażarkach. Ludzie posiadali zamrażarki Mors, w których gromadzili niebywałe ilości przeróżnych rzeczy na zapas. Jarosław Zieliński i dr. Krzysztof Jaszczyński opowiadali o warszawskich restauracjach i barach w okresie PRL, m.in. o ich wyglądzie i neonach. Wystąpienie ilustrowane było prezentacją multimedialną. Dr hab. Krzysztof Kosiński przypomniał, że w tamtym okresie popularnością cieszyły się stołówki i bary mleczne. Miały przede wszystkim odciążyć kobiety od codziennych obowiązków gotowania i niełatwego wówczas zaopatrywania domu w produkty spożywcze. Równocześnie oferowały niedrogie i zdrowe jedzenie. Prof. Piotr Zwierzchowski zaprezentował fragmenty kilku filmów zawierających obrazy kuchni i restauracji w PRL, m.in. „Gangsterzy i filantropi”, „Czterdziestolatek”, „Irena do domu”. Dr Andrzej Zawistowski przypomniał, że wprawdzie w PRL brakowało jedzenia, ale jego jakość była dobra.

Dodatkowym elementem konferencji był catering w stylu z epoki PRL oraz możliwość zagrania w grę planszową IPN „Kolejka”, która zdobyła wielką popularność w Polsce i rozgłos na świecie.

Równocześnie – w ramach projektu edukacyjnego SocReal – odbyła się Debata Oksfordzka. Projekt – poświęcony ostatniej dekadzie PRL – realizowany był przez młodzież szkól średnich Warszawy.

do góry